Kategoriler

Hisseler

12 Nisan 2010 Pazartesi

İMKB dünya şampiyonu

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, mart sonundan itibaren İMKB'nin dünyayı geride bıraktığını söyledi..
2009 yılında İMKB'nin Dünya Borsalar Birliği tarafından performansı ilan edilen ülkeler arasında üçüncü sırada olduğunu söyleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, "Mart sonundan itibarense Dünya Borsalar Birliği içinde 1 numarayız" dedi.
"Yükselişe rağmen en ucuz piyasayız"
İMKB'deki hisse senedi fiyatlarının Arjantin’le birlikte en düşük fiyat-kazanç oranına sahip olduğunu belirten Erkan, bu durumun son yaşanan yükselişe rağmen böyle olduğunu hatırlattı. Bunun en büyük sebebinin 2008 yılında özellikle bankacılık ve finans sektöründe başlayan düşüş olduğunu ve bu düşüşün Türkiye’ye de yansıdığını söyleyen Erkan, "Herkes bankacılık sektöründe satış yaptı. Bundan sonra bankacılığın kâr etmesi ve yapısının düzgün olmasıyla birlikte 2009 yılında bankacılığı satanlar tekrar bankacılığa girdi" dedi.


"Sıra reel sektör hisselerine gelecek"
Bankacılık ve finans sektörünün İMKB-100 içindeki payının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu hatırlatan Erkan, bankacılık hisselerindeki yükselişin, İMKB-100 endeksini ciddi şekilde etkilediğine dikkat çekti. Bankacılık sektörüyle başlayan bu iyileşmenin ekonomik büyümeyle paralel olarak reel sektörü de iyileştireceğini beklentisinin altını çizen Erkan, "Reel sektördeki karlılıkların devreye girmesiyle bizim endeksimizi bu sefer reel sektörün yükselişi destekleyecektir. Tabi bu inişli çıkışlı bir dönem olacaktır. Her zaman için kâr satışları gelecektir. Ama fiyat-kazanç oranları açısından baktığımızda biz hala dünya ortalamalarının çok altındayız" diyerek İMKB'nin ucuzluğuna vurgu yaptı.
"Düzenlemelere bazı aracı kurumlar hazır değil"
Son dönemde çok fazla tartışılan fiyat adımlarıyla ilgili düzenleme konusunda da bilgi veren Erkan, "Bizim tarafta teknik çalışmalar sürse de bazı aracı kurumların hazır olmadığını görüyoruz. Aracı kurumların bazı tereddütleri vardı. Hazır olmadıklarını söylediler. Anladığımız kadarıyla bir iletişim problemi var. Teknik kısmı çok hızlı gidiyor. Olayın yatırımcıya yansıması tarafında biraz eksiklikler gördük. Bazı eksik anlamalar bazı yanlış anlamalar olduğunu görüyoruz. Biz fiyat adımlarının daraltılmasını çok çok olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. İşlem hacimlerinde çok büyük bir artış sağlayacağını düşünüyoruz" dedi. Önce, borsada emir iptaliyle ilgili düzenlemeyi de dile getirmeyi düşündüklerini söyleyen Erkan, daha sonrasında bu düzenlemeyi fiyat adımlarıyla ilgili sorunlar çözüldükten sonraya bırakmaya karar verdiklerini belirtti. Erkan bütün bu konuları, aracı kurumlara daha iyi anlatabilecekleri bir toplantı organize edeceklerini ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder