Kategoriler

Hisseler

17 Haziran 2010 Perşembe

İMKB’de emir iptali getirebiliriz

İMKB Başkanı Erkan, fiyat aralığının düşmesi ve emir iptaliyle İMKB’de işlem hacminin artacağını söyledi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, fiyat aralığının düşürülmesi ve emir iptallerinin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte borsada işlem hacimlerinin birkaç kat artabileceğini bildirdi.

Erkan, Euromoney Conferences tarafından düzenlenen Türkiye Finans ve Yatırım Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de sermaye piyasalarının çok büyük olmadığını ve bunu kronik bir sorun olarak gördüklerini belirterek, “Bu potansiyel gerçek bir potansiyeldir ve doğru şeyler yapıldığında gerçek bir gelişmeye dönüşebilir” dedi.

‘Dalgalanma azalacak’

Erkan, fiyat aralıklarının daraltılmasına ilişkin olarak Türkiye’de fiyat aralıklarının enflasyonun düşmüş olmasına rağmen hâlâ çok geniş olduğunu belirterek, aralıkları ilk etapta yarıya düşürmeyi, sonra daha da fazla indirmeyi planladıklarını bildirdi. Türkiye’de fiyat aralıklarının 1 kuruşun altına inemediğini, Avrupa’da ise euro cent’in yüzde birine kadar düştüğünü söyleyen Erkan şöyle dedi:



“Bunları getirdiğimiz zaman piyasadaki dalgalanma azalacak. İşlem hacimleri artacak. Bununla birlikte emir iptallerini getirmek istiyoruz. Şu anda gelen emirleri iptal edemiyorsunuz, ancak iyileştirebiliyorsunuz. Fiyat aralığı ve emir iptali olursa işlem hacminin birkaç kat artacağını düşünüyorum.

Özellikle yabancı yatırımcıların işlemlerinde çok ciddi artış olacak. Programlanmış emirler, algoritmik emirler dediğimiz emir tipleri devreye girecek, şartlı emirler programlanacak ve toplu olarak piyasaya girebilecek. Emir iptali olmadan bu emir tipleri devreye giremiyor. Fiyat aralıkları düşmeden biz ciddi bir likiditeyi sağlayamıyoruz. Sadece gün içinde kademeler arası işlem yapanlar yapıyor. Ciddi yatırımcılar, çok küçük farklara oynayan yatırımcılar piyasaya gelmekten kaçınıyorlar.”

KOBİ’lere iyi haber

İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası’nın teknik ve mevzuat altyapısının hazırlandığını ve KOBİ Borsası olarak bilinen bu pazara başvuruları beklediklerini açıklayan Erkan, TOBB ve diğer ilgili kuruluşlarla imzalanan protokoller kapsamında “halka arz seferberliği” başlattıklarını hatırlattı.

Erkan, KOBİ’lerin hisselerinin halka arzında, bazı masrafların avans veya hibe olarak KOSGEB tarafından karşılanması için görüşme yaptıklarını söyledi.

‘Gelişen piyasalar önem kazanıyor’

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, küresel ekonomide yaşanan güç kaymasına ilişkin olarak, “Gelişmekte olan piyasaların önem kazandığının kabul edilmesi gerekir” dedi. Suzan Sabancı Dinçer, ilk finans krizi olarak başlayan global krizin, sonraki aşamalarda para krizi haline geldiğini hatırlattı.

Bir sonraki aşamasının ise piyasaları reforma tabi tutmak olacağını söyleyen Dinçer, bu açıdan her şeyden önce sistemin düzenlenerek gelecekteki sorunların üzerinden gelinmesi gerektiğini belirterek, “Bu arada ekonomik büyümenin olumsuz etkilenmesine yol açmamalıyız” uyarısında bulundu.

Türkiye’nin krizi, diğer ülkelere göre daha başarıyla atlattığına dikkati çeken Dinçer, geçen yıl dile getirdiği, “Türkiye’de ekonomik toparlanmanın çok hızlı olacak” öngörüsünün bugün gerçekleştiğini söyledi.

Dinçer, finans sisteminin ekonominin dinamizminin başarı için çok önemli olacağını savunarak, “Türkiye bugün bir ileri vitese geçmeye hazırdır” dedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder